Verzekeringen

Vrijwilligersverzekering

Je denkt er misschien liever niet aan. Maar er kan altijd iets vervelends gebeuren. Dus ook tijdens het doen van vrijwilligerswerk. Dan is het fijn dat je verzekerd bent. 

Ben je actief als vrijwilliger of mantelzorger in de gemeente Breda? Dan ben je voor schade die ontstaat tijdens vrijwilligerswerk automatisch verzekerd via de vrijwilligersverzekering van Centraal Beheer. Dit wordt geregeld vanuit de gemeente Breda. Je hoeft je hier als vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie dus niet voor aan te melden. Je ontvangt ook geen polis. 

Wil je het dekkingsoverzicht zien, of een schade melden? Lees dan verder. 

Schade melden

Ben je vrijwilliger, mantelzorger of maatschappelijk stagiair(e)? Dan kijk je altijd of de schade op je eigen verzekering gemeld kan worden, óf op die van de vrijwilligersorganisatie. 

  • Kan dat? Dan meld je de schade bij die verzekeraar. 
  • Kan dat niet? Dan meld je de schade bij de gemeente via www.breda.nl/schadeclaim-indienen. De gemeente meldt de schade bij Centraal Beheer Achmea. De schadebehandelaar van Centraal Beheer Achmea neemt de schade in behandeling. Vervolgens neemt de schadebehandelaar contact op met de vrijwilliger of de organisatie. 

Wanneer ben je als vrijwilliger of mantelzorger verzekerd?

De VNG Vrijwilligers­verzekering verzekert: 

  • Vrijwilligers 
  • Mantelzorgers 
  • maatschappelijke stagiairs 
  • jongeren die deelnemen aan projecten in het kader van een maatschappelijke diensttijd. 

De dekking geldt niet voor:

  • Politie
  • Brandweer
  • Vrijwilligers van een coöperatie, VvE, winkeliersvereniging of woning­corporatie

Wil je meer informatie over wie wordt gezien als vrijwilliger? Dat lees je bij de veelgestelde vragen.  

Vrijwilligerswerk in een andere gemeente?

Inwoners uit een verzekerde gemeente die vrijwilligerswerk gaan doen in een andere gemeente, zijn verzekerd op de polis van hun eigen woongemeente. Bijvoorbeeld: je komt uit Breda en je doet vrijwilligerswerk in Etten-Leur, dan ben je verzekerd op de polis van Breda. 

Wie zijn niet verzekerd?

De vrijwillige brandweer en vrijwillige politie vallen niet onder deze verzekering. Ook normale activiteiten van een vereniging waaraan leden meedoen, vallen niet onder deze verzekering. Let op: bestaande verzekeringen gaan voor op de dekking van deze verzekering (secundaire dekking). Voor de ongevallenverzekering geldt dit niet. Lees hieronder meer. 

Secundaire dekking, vangnetverzekering

De vrijwilligersverzekering biedt een secundaire dekking, met uitzondering van de ongevallendekking. Dit wil zeggen dat andere verzekeringen die door de vrijwilliger of de vrijwilligersorganisatie zijn afgesloten, altijd voorgaan. De vrijwilligersverzekering is dus géén vervanging van eigen verzekeringen! Zeg bestaande verzekeringen dus niet op. De verzekering geldt alleen in specifieke gevallen met betrekking tot het werk als vrijwilliger, als de eigen verzekering tekortschiet. 

Andere verzekeringen naast de vrijwilligersverzekering

Als organisatie of vereniging loop je ook risico’s die niet te maken hebben met vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld als je vaste medewerkers in dienst hebt, of een zzp’er. Ook kan er iets gebeuren in je gebouw, waardoor een bezoeker gewond raakt. In deze gevallen kan je géén beroep doen op de vrijwilligersverzekering. Wat heb je hier dan wel voor nodig? Een aansprakelijkheidsverzekering voor de organisatie, bijvoorbeeld. Of werkgeversverzekeringen. 

Wil je meer weten over welke risico’s je loopt als organisatie? Of ben je benieuwd of het verstandig is om een aanvullende verzekering af te sluiten? Onze partner De Keyzer Zekerheid denkt vrijblijvend en kosteloos met je mee. Neem contact op via advies@mooiwerkbreda.nl. Of vul onderstaand formulier in als je hier gebruik van wil maken. Meer informatie vind je bij de veelgestelde vragen van Centraal Beheer.  

Rubrieken vrijwilligersverzekering

In de vrijwilligersverzekering zoals die is afgesloten door de gemeente Breda zijn de volgende rubrieken opgenomen:

  • Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers
  • Aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen
  • Bestuurdersaansprakelijkheid voor vrijwilligers
  • Verkeersaansprakelijkheid voor rechtspersonen
  • Rechtsbijstand voor vrijwilligers

In het dekkingsoverzicht is de dekking van deze rubrieken uitgebreid beschreven.

Meer informatie over schade en dekking

Meer informatie over schade en dekking, bestuurdersaansprakelijkheid en over de vraag of je jouw huidige verzekeringen op kan zeggen vind je in de Q&A van Centraal Beheer Achmea. Ook vind je een hier handig informatiedocument en een verzekeringsoverzicht.

Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op met Centraal Beheer Achmea. Dit kan op maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.30 uur door te bellen naar: (055) 579 8164. Of stuur een e-mail naar: overheid@centraalbeheer.nl.

Tip! Bekijk hier de presentatie van 30 maart 2023 over de vrijwilligersverzekering.

Nog vragen?

Heb je een vraag waarop je het antwoord niet hebt kunnen vinden? Of wil je graag persoonlijk met ons in gesprek? MOOIWERK staat voor je klaar! Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.

Scroll naar boven