Vrijwilligerswerk doen, wat krijg je ervoor terug?

Vrijwilligerswerk doe je niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf. Je krijgt hier veel voldoening voor terug en dat is niet altijd in de vorm van een vergoeding. Betaald vrijwilligerswerk hoeft niet altijd een financiële vergoeding te zijn. Wat dacht je van een leuke ervaring, het vergroten van je netwerk en de toffe activiteiten met je nieuwe collega’s? In dit artikel lees je op welke manieren je een vergoeding kunt krijgen.

Vrijwilligers vergoeding in natura

Vrijwilligers kunnen worden gewaardeerd in de vorm van cadeaubonnen of gratis toegang tot voorstellingen. Ook kan je denken aan leuke uitjes met collega’s die je krijgt als waardering voor alle hulp. Vaak kan je meedoen met de borrels en diners die worden georganiseerd. Hier lees je over verschillende manieren hoe organisaties waardering kunnen uitspreken naar vrijwilligers.

Impact

Vrijwilligerswerk doe je vaak omdat je iets wilt doen voor een ander of een organisatie waar jij je verbonden mee voelt. De betrokkenheid bij een vereniging of organisatie zorgt ervoor dat je je gezien en gewaardeerd voelt. Je kan echt hét verschil maken door extra aandacht te geven aan een ander. Als vrijwilliger kan je hier de tijd voor nemen om die aandacht te geven. De impact die je maakt door ergens te zijn, is niet uit te drukken in geld. Daarom wordt er vaak gezegd dat vrijwilligers onbetaalbaar zijn. En daarnaast heeft het ook impact op je eigen leven. Want wie krijgt er nou geen goed gevoel van anderen helpen?

Sociaal

Als je als vrijwilliger ergens aan de slag gaat, kom je vaak in een leuke club betrokken mensen terecht. Je bent écht onderdeel van een team en je leert snel nieuwe mensen kennen. Het is een geweldige manier om je netwerk te vergroten.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Alle ervaring die je opdoet tijdens het vrijwilligerswerk kan je mooi op je CV zetten. Dit heeft een positief effect op je persoonlijke groei en je loopbaan. Want werkgevers zien ook dat jij je vrijwillig inzet voor de medemens.

Ook krijg je de kans om je verder te ontwikkelen door bijvoorbeeld gratis deel te nemen aan cursussen. Bij MOOIWERK kan jij je als vrijwilliger gratis aanmelden voor workshops en online cursussen. Maar wie weet biedt de organisatie waar jij vrijwilligerswerk doet, ook wel iets tofs aan waar jij veel van kan leren!

Betaald vrijwilligerswerk

Vaak kan je een onkostenvergoeding krijgen voor het gebruik van je telefoon of een kilometervergoeding aanvragen. Als je kosten maakt tijdens je vrijwilligerswerk, kunnen deze ook worden vergoed.

Organisaties kunnen er zelf voor kiezen om een financiële vrijwilligersvergoeding te geven. Dit is maximaal vijf euro per uur, 180 euro per maand en maximaal 1.800 euro per jaar. Alle bedragen mogen niet hoger zijn want anders wordt het bij de belastingdienst gezien als loon. En dan moet er natuurlijk wel belasting over betaald worden.  Meer informatie kan je vinden op de website van de rijksoverheid.

Sport

Bij sportverenigingen zoeken ze vrijwel altijd vrijwilligers. In verschillende functies kan je als vrijwilliger een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de vereniging, maar ook aan jouw eigen ontwikkeling. Dit kan voor een uur per maand of voor een aantal uur, vaak heb je dit zelf in de hand.

Sommige verenigingen kiezen er ook voor dat je een onkostenvergoeding krijgt voor het werk dat je doet of zij bieden je een cursus aan om te werken aan je eigen kennis. Uiteraard is een onkostenvergoeding een mooie bijkomstigheid. Maar als vrijwilliger kan je ergens een bijdrage aan leveren aan je eigen kennis én de organisatie een handje te helpen. Let op: Er zijn maar weinig organisaties die een financiële vergoeding bieden.

Dus: Genoeg wat je ervoor terugkrijgt! Zin om je handen uit de mouwen te steken? Check dan onze vacaturebank!

 

Scroll naar top
X
X
X