Richtlijn gender- en seksediverse personen: een veilige sportomgeving

Sporten in een omgeving waar iedereen zich welkom en veilig voelt, is iets wat iedereen wil. Helaas is sport voor gender- en seksediverse personen niet altijd de veilige en plezierige omgeving die het zou moeten zijn. Zo hebben transgenders regelmatig te maken (gehad) met gevoelens van angst, onzekerheid en onveiligheid en zaken als uitsluiting, transfobie, interseksefobie en discriminatie.

Dit blijkt ook uit enkele praktijkvoorbeelden. Denk aan een trainer die structureel de oude naam blijft gebruiken van een transgender persoon. Denk aan een non-binair persoon die tijdens het sporten wordt aangestaard door andere sporters. Denk aan een transjongen die in het begin van zijn transitie nog meespeelt in een meisjesteam en van de tegenstander te horen krijgt dat “het oneerlijk is dat er een jongen meedoet”. 

NOC*NSF ontwikkelde de Richtlijn Gender- en seksediverse personen. Deze handreiking helpt sportbonden, clubs en sporters meer bewustzijn te creëren en geeft tips om een veilige sportomgeving te ontwikkelen. De richtlijn gaat in op de breedte- en topsport en bevat onder meer aanbevelingen omtrent leiderschap en educatie, praktische tips voor het ontwikkelen van een inclusieve sportomgeving en een inclusiecontrolelijst. Klik hier voor meer informatie over de Richtlijn en het document: Richtlijn Gender- en seksediverse personen in de sport | NOC*NSF – NOCNSF.

Scroll naar boven