4 dingen die je moet weten over het waarderen van vrijwilligers 

vrijwilligers breda waarderen

Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Maar dat is écht niet de enige keer dat je vrijwilligers kunt waarderen. Sterker nog: vrijwilligers waarderen doe je elke dag. Als je het goed doet dan ten minste. MOOIWERK zet vier dingen voor je op een rijtje die jij (nog) niet wist over het waarderen van vrijwilligers!

complimentenmeisjes

1. Jouw vrijwilligers blijven langer als je ze waardeert!

Dat waarderen belangrijk is weten we allemaal. Maar waarom is dat nou eigenlijk zo belangrijk? Het waarderen, en vooral (h)erkennen van het werk dat jouw vrijwilliger doet zorgt ervoor dat de vrijwilliger zich gezien voelt. En dat vergroot de loyaliteit en betrokkenheid van de vrijwilliger bij jouw organisatie. Loyale en betrokken vrijwilligers blijven langer actief. Dus wil je jouw vrijwilligers langer behouden? Waarderen maar!  

2. (H)erkenning is de basis!

Vaak denken we bij waarderen meteen aan het geven van een beloning of een geschenk. Maar wist je dat het de meeste vrijwilligers echt niet te doen is om het cadeau en dat ze een groot geschenk zelfs ongepast vinden? Tuurlijk, een cadeautje of een tegoedbon is leuk meegenomen. Maar niet de reden dat iemand vrijwilligerswerk doet. Vrijwilligers zoeken (h)erkenning. Zorg er dus voor dat je weet wie jouw vrijwilligers zijn en wat ze doen voor jouw organisatie. En dat je deze inzet serieus neemt. Hoe je dit doet? Denk bijvoorbeeld aan een warm welkom, goede begeleiding, het geven van feedback, een goede sfeer en een warm afscheid.  

3. Kies een vorm van waardering die past bij jouw vrijwilliger

Met alleen (h)erkennen ben je er nog niet, je moet dit ook nog uiten naar een vrijwilliger. Dát is waarderen. Vrijwilligers waarderen kan op veel manieren. Tip: zorg dat het aansluit bij wat jouw vrijwilligers willen. Benieuwd hoe je dit doet? Eigenlijk is het heel simpel: vraag het aan de vrijwilliger. Wat vinden ze leuk? Waar worden ze blij van? Leer je vrijwilligers kennen en sluit aan bij de behoeften en de intrinsieke motivatie van de vrijwilliger. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een cursus voor iemand die het vrijwilligerswerk doet om zich te ontwikkelingen. Of een gezellige borrel voor de sociale contacten onderling. En vergeet het schouderklopje uiteraard niet! 

4. Waarderen kan op veel manieren, óók (of juist?) zonder budget!

Het is inmiddels wel duidelijk: belonen met (grote) cadeaus is echt niet altijd nodig en heeft soms zelfs een averechts effect. Natuurlijk is het leuk om een keer wat leuks te doen met z’n allen, of de vrijwilligers een presentje te geven voor de feestdagen. Maar het schouderklopje, een welgemeend compliment, een persoonlijke verjaardagskaart of beterschapskaart worden vaak veel meer gewaardeerd. Of wat dacht je van een ludiek filmpje waarin je je vrijwilligers bedankt, een mooi artikel in de lokale krant of een post op social media waarin je een vrijwilliger in het zonnetje zet?

Op zoek naar meer (concrete) ideeën? We schreven er dit blog over!

 

Scroll naar boven